Budapest

RaM Colosseum, 2013. szeptember 26.

Gondolat & Tehetség

A délelőtt a kiemelkedő fiatal tehetségeké: az 50 tehetséges magyar fiatal közül tizenkét meghívott szerepel majd, akik tevékenységükről, fejlődésükről a mentorprogramban szerzett új tapasztalataikról tartanak előadásokat. Cél az értéket teremtő, az inspiráló gondolat megszületése és közvetítése a hallgatóság felé.
Moderátor: Tunyogi Henriett és Buda Márton
SZÍNHÁZTEREM
10:10

BEMUTATKOZNAK A FIATAL TEHETSÉGEK

Bényei Éva Bernadett, Szabó Péter, Kiss Ádám, Tóth Károly

Bényei Éva Bernadett

A tudomány mindenkié: egy lehetőség, ami előtted áll!

Miért kék az ég? Hogyan működnek a kütyük körülöttünk? Miből áll az univerzum? Mi tesz minket emberré? Mindezen kérdésekre a tudomány adhat választ. Előadásomban szeretném megmutatni, mit nyújthat már a fiatalok számára is ez a fantasztikus terület. Hiszen azon kívül, hogy válaszokkal és új információkkal szolgál a világról, szórakoztató és olyan sikerélményt, ismeretségeket, barátságokat, lehetőségeket adhat, melyek pótolhatatlanok. Ezt a szemléletmódot saját példámmal és más sikeres kutató diákok történeteivel fogom alátámasztani. Szerintem a tehetség adottság, amelyet ha gondozol, továbbfejlődik. A tehetséggondozás pedig erre ad lehetőséget. Persze mindehhez az a szerencse is kell, hogy találkozzunk azokkal az emberekkel, akik segíthetnek álmaink megvalósításában.

Szabó Péter

Önkéntes művészetterapeutaként egy poszt-háborús térségben

Ez év októberében kezdi meg önkéntes tevékenységét Grúziában. Művészetterapeutaként a helyi fiatalok rehabilitációjában, kreatív foglalkozások és kulturális események rendezésében vesz részt. A 2008-as háború mély nyomokat hagyott Gori városán. A művészeti foglalkozások kiválóak arra, hogy a fiatalok megtalálják önmagukat, sikerélményt szerezzenek, valamint könnyebben fel tudják dolgozni lelki traumáikat. Mindezeken kívül nem elhanyagolható, hogy a csoportos terápiák erősítik a kölcsönös megértést, egymás elfogadását is. Az előadó beszámol missziójának célkitűzéseiről, terveiről és eddigi tapasztalatairól, valamint bemutatja a művészet szerepét a rehabilitációban.

Kiss Ádám

Kreatív műszaki konstrukciók

A legózás gyermekkori szenvedélye, a programozással pedig a játékban rejlő lehetőségeket bővítette. Előadásában bemutatja az általa készített programozható LEGO robotkezet, az önállóan kő-papír-olló játékot játszó robotot, de szó lesz a sörös dobozokból épült napkollektorról is. A létrehozott technikai eszközök mögött mindig ott rejlik a tudomány, ami a kívülállók számára is látványos és elgondolkodtató megoldásokat eredményez, anélkül, hogy a műszaki részletekben el kellene merülni. Az előadás célja, hogy a bemutatott példákon, a látványos működést produkáló, mégis költséghatékonyan megvalósított mérnöki megoldásokon keresztül közelebb hozza az érdeklődőket a természettudományokhoz.

Tóth Károly

Az álom, az akarat, s a való

A korlátokkal teli életemben az álmaimat próbálom valóra váltani, persze vannak mindig buktatók (ezeket már megszoktam), amiken többnyire átlendülök, és töretlenül a céljaim felé törekszek. Ebben az előadásban a színházi pályafutás felé való utamat festem le, kitérve néhány e tekintetbe fontos külföldi példára is.
11:10

SZÜNET

11:30

BEMUTATKOZNAK A FIATAL TEHETSÉGEK

Laki Balázs, Markos Ádám András, Sárosi Róbert, Vásárhelyi Dávid, Kádár Anett Julianna és Szokolay Ádám Zsolt

Laki Balázs

Model Thinking, avagy gondolataink korlátai

Gondolatainknak a neveltetésünk, a pillanatnyi élethelyzetünk, de akár a legbelsőbb félelmeink is határt szabhatnak. Az előadás személyes és szakmai példákon keresztül megmutatja, hogy ezeken a határokon hogyan lehet túllépni. Saját tapasztalataival abban szeretne segíteni, hogy a hallgatóságban helyet foglaló fiatal tehetségek életében ezek a határátlépések érezhetőek és megélhetőek legyenek. Az előadás mottója: „A remény királyságában sosincs tél.” (orosz szólás)

Markos Ádám András

Az emberi erőforrás fenntartható felhasználása

Néhány gondolat arról, hogyan nem figyelünk oda emberi erőforrásaink tudatos felhasználására, a társadalom potenciájának kihasználására és hogy ez hogyan vezet mélyen gyökerező problémák megértéséhez és hogyan lehetne mindezt orvosolni. Milyen szükségletei vannak a társadalmi együttműködésnek? A társadalom mely csoportjait szorítjuk perifériára? Mitől félünk?

Sárosi Róbert

Konstruktív kudarc

Sokszor a kudarcra mint végérvényes állapotra, abszolút zsákutcára, és végső soron totális bukásra tekintünk, amelyből felállni, újrakezdeni nincs lehetőségünk. Igaz-e mindaz, amit egy kudarcélményben átélünk? Tekinthetünk-e egy nem sikerült üzleti vállalkozásra, együttműködésre vagy sikertelen innovációs kísérletre mint konstruktív elemre? Mi lehet a titka azoknak, akik már több tucat kudarcon sikeresen átmentek?

Vásárhelyi Dávid

A fiatal médiaguru

Az előadásommal meghívok mindenkit egy érdekes utazásra, a média világába. Egy hírportál létrehozása és sikeres fenntartása gyerekként nem könnyű. Ami korábban még csak egy óriási álom volt, az mára mindennapos tevékenységé nőtte ki magát. A kezdeti nehézségről, a kisebb nagyobb sikerekről és a Hír7 jövőbeli terveiről szól az előadás, egyedülálló és külön erre az alkalomra készült videókkal színesítve.

Kádár Anett Julianna és Szokolay Ádám Zsolt

"Génie oblige" - A tehetség kötelez! Liszt Ferenc Dante-szonátája

Van és ha igen, meglelhető a tudomány a művészetben? Kádár Anett Julianna nem csak ezt igazolja előadásában, hanem azt is, hogy ez a közönség számára érthető, sőt élvezhető lehet. Szokolay Ádám Zsolt fiatal zongoraművész közreműködésével, Liszt Ferenc Dante-szonátájának példáján keresztül a hallgatóság előtt válik a mű teljes élménnyé az irodalmi, zeneelméleti háttér és a zeneművészi gyakorlat segítségével.
13:00

EBÉDSZÜNET

Inspiráció
& Tehetség
Esély
& Tehetség
Verseny
& Tehetség

Inspiráció & Tehetség

Moderátor: Buda Márton
Igazi, megérdemelt győzelem csak kemény munkával érhető el! Tehetséged kibontakoztatásában a szorgalmad és az eltökéltséged a legfontosabb! Ha naponta készülsz a nagy lehetőségre, hajtasz, trenírozod magad, bővíted gyakorlati ismereteid, a megfelelő pillanatban az eredmény is meglesz!
SZÍNHÁZTEREM
14:00

Nyitó
gondolatok

Buda Márton

Buda Márton

rádiós újságíró, az MR2 Petőfi reggeli műsorának műsorvezetője
14:10

Nyitóelőadás

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos

a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
14:30

Rajtad múlik! kerekasztal-
beszélgetés

Iker Bernadett, Gerendai Károly, Mocsai Lajos, Veiszer Alinda

Iker Bernadett

a NEXT Consulting személyzeti tanácsadó ügyvezetője

Gerendai Károly

üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója

Mocsai Lajos

a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Veiszer Alinda

újságíró, televíziós műsorvezető
15:10

Hogyan
boldogulj a tehetségeddel?

Árpádi László

Árpádi László az Emtrek

Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Kft. ügyvezetője, vezető tanácsadó

Nagyon sok tehetség veszett már el csupán azért, mert nem tudták, hogy mit kezdjenek vele, nekem van néhány ötletem.
15:25

Bridge
Budapest: We dream. We do.

Pistyur Veronika a Bridge Budapest vezetője

Pistyur Veronika

a Bridge Budapest vezetője

A Bridge Budapestet a Szilícium-völgyben sikert elért három magyar cég, a LogMeIn, a Prezi és a Ustream alapított. A nonprofit szervezet célja, hogy a magyar világsikerek megismertetésével azt bizonyítsa, bárki számára lehetséges a globális siker, csak kitartó munka és némi szerencse szükséges a megvalósításhoz. Első lépésként ösztöndíj-programot indítottak tehetséges magyar fiatalok számára, amelynek keretében budapesti, bostoni és san franciscói irodáikban fogadják a fiatalokat, hogy azok inspirációt és tapasztalatot szerezhessenek, kipróbálhassák magukat a Szilícium-völgyben.
15:40

Tehetség-
gondozás, az önként vállalt felelősség

Bugár Csaba

Bugár Csaba

a Diákhitel Központ Zrt vezérigazgatója

A Diákhitel Központ szerepe a tehetségek felkutatásában, támogatásában, az egyetemi diploma megszerzésében valamint a pályakezdő lét megkönnyítésében. Esettanulmány, egy fiatal diákhiteles életútjának bemutatásán keresztül.
15:55

Egy olimpiai bajnok előadása sikerről, kudarcról, kitartásról.

Kovács Ágnes

Kovács Ágnes

olimpiai bajnok úszó, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kar (TF) nemzetközi igazgatósági tagja, kommunikációs vezetője, PHD hallgató

Mi lendít át a holtponton? Mi ad erőt és motivációt nap mint nap? Mire van szükség a végső sikerhez? Az előadás során ezekre a feltevésekre és kérdésekre kaphatunk választ, az előadó saját élettapasztalata alapján.

Esély & Tehetség

Moderátor: Zétényi Lili
Közös felelősségünk, hogy a szegény családba született tehetségek, az elmaradottabb régiók diákjai, vagy épp valamilyen fogyatékossággal élők a lehető legtöbb segítséget megkapják helyzetük javításához, álmaik megvalósításában. Milyen megoldásokat kínál a tehetséggondozás a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítésére, milyen esélyt nyújthat a társadalmi felzárkózásban?
SZAKMAI SZEKCIÓTEREM I.
14:00

Nyitó
gondolatok

Balog Zoltán

Balog Zoltán

emberi erőforrások miniszter, a TALENTn Konferencia fővédnöke
14:10

Nyitóelőadás

Dr. Hankiss Elemér

Dr. Hankiss Elemér

szociológus, filozófus, értékkutató
14:30

Egyenlő esélyekkel
kerekasztal-
beszélgetés

Balog Zoltán, Dr. Hankiss Elemér, Horváth Vanda, Ókovács Szilveszter

Balog Zoltán

emberi erőforrások miniszter

Dr. Hankiss Elemér

szociológus, filozófus, értékkutató

Horváth Vanda

az MTVA gyermek- és ifjúsági műsorainak főszerkesztője

Ókovács Szilveszter

a Magyar Állami Operaház főigazgatója
15:10

Sokoldalú tehetség, sokoldalú gondozás

Bajor Péter

Bajor Péter

a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke
15:30

Esélyteremtők
kerekasztal-
beszélgetés

Bajor Péter, Prof. Dr. Fekete György, Rácz Zsuzsa, Dr. Szőke Judit, Szilágyi László

Bajor Péter

a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke

Prof. Dr. Fekete György

a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjának elnöke, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika korábbi főigazgatója

Rácz Zsuzsa

író, újságíró

Dr. Szőke Judit

a Roma Tehetségsegítő Tanács elnöke, a Polgár Alapítvány igazgatója

Szilágyi László

a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia RealTanoda szociális sportiskolai programjának vezetője

Verseny & Tehetség

Moderátor: Szűts Ildikó
Mit ér a tehetség, ha magyar? Mennyire versenyképesek tehetségeink a világban? Van-e összefüggés a tehetségek segítése és az ország versenyképessége között? Mennyire hatékony a tehetséggondozás? For-profit vagy non-profit tevékenység?
SZAKMAI SZEKCIÓTEREM II.
14:00

Nyitó
gondolatok

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter

orvos, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja
14:10

Nyitóelőadás

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Prof. Dr. Bagdy Emőke

pszichológus, pszichoterapeuta
14:30

Tehetségek versenyben
kerekasztal-
beszélgetés

Prof. Dr. Bagdy Emőke, Kolosi Péter, Szalai Zoltán

Prof. Dr. Bagdy Emőke

pszichológus, pszichoterapeuta

Kolosi Péter

az RTL Klub programigazgatója

Szalai Zoltán

a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője
15:15

Agykutatás
és innováció

Domonkos Andor

Domonkos Andor

kutatóorvos, az 50 tehetséges magyar fiatal egyike

Az agy működésének rejtelmeit mindenki érdekesnek találja, de az idegrendszer zavarai számos betegséget is okozhatnak. A legújabb kísérletes módszerekkel rengeteg adatot nyerünk, a kihívások száma viszont rohamosan nő. Az agykutatásnak égető szüksége van a műszaki tudományok kiemelkedő tehetségeire is. Egy fiatal tehetség útja és tapasztalatai a tudományos kutatásban.
15:35

Mit tanultam a
Szilícium Völgyben?

Szabó Csaba

Szabó Csaba

a "Singularity University" közép-kelet európai régiós versenyének alapítója és főszervezője

A globalizáció es az exponenciálisan fejlődő technológiák következtében egy tehetséges vállalkozó egy jó termékkel azonnali hozzáférést nyer több mint 1 milliárdos piachoz. Ahhoz viszont, hogy ebből sikeres vállalkozás legyen szükséges a technológiai trendek ismerete es a megfelelő szemléletrendszer kialakítása.
15:50

Hogyan valósulhat
meg a tehetség ígérete?

Dr. Lénárt Ágota

Dr. Lénárt Ágota

sportpszichológus

"Bánj úgy az emberekkel, amilyennek tűnnek a szemedben, és rosszabbá válnak. Vagy bánj velük úgy, amilyenek lehetnének, és azzá teszed őket, amivé lenniük kell." Goethe
Ennek az oldalnak az eredeti elérhetősége: http://www.talentn.hu/program
Praesent et nulla eu nibh laoreet varius. Nunc venenatis nisi in libero. In sed justo. Sed risus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.